Box The 2nd Step Collection 03 0,5 ltr.

Box The 2nd Step Collection 03 0,5 ltr.
Keine Bewertung
Hersteller: Box Destilleri AB  
Sörviken 140
872 96 Bjärtrå
Schweden
Land: Schweden  
Region: Adalen  
Abfüller: Box Distillery  
Typ: Single Malt  
Alter: 5 Jahre
Alkoholgehalt: 51,30 % vol
Fassstärke: Ja
Torfgehalt: leicht
Inhalt: 0,500 Liter
EAN: 7350076380197
Artikel-Nr.:7455902
  • 69,75 €

    inkl. 19% MwSt | exkl. Versandkosten
    Grundpreis: 139,50 €/Liter
  • Menge:
  • Lieferzeit: Lieferzeit 1-2 Tage *
Charakteristik: Farbe: Helles Gelb.

Ausbau: in einer unüberschauberen Zahl von casks (siehe unten)

Besonderheit: non chill-filtered, natural colour.
Anfang April 2018 wurde bekannt, daß Box Destilleri sich zum 30.06.2018 in High Coast Distillery umbennnen wird um Verwechslungen mit Compass Box aus Schottland zu vermeiden. Hat vielleicht auch etwas damit zu tun, daß  an Compass Box seit einiger Zeit Bacardi beteiligt ist, und Compass Box damit im Falle eines Falles erhebliche Rechtsmittel zur Verfügung stünden....
Aus der Note einen Tugend machend sagt Thomas Larsson, Box Distilleri CEO: “The name change links our brand and distillery yet more closely with the High Coast region and the fabulous place we live and work in. We see great market opportunities now that we’re more strongly tied to Höga Kasten and the unique values the place enjoys.”

Die dritte und letzte Ausgabe in der The 2nd Step Collection ist ein torfiges vatting von bourbon casks und casks von American und Hungarian virgin oak. Ein whisky "in classic Islay style with a spicy edge of virgin oak, mainly American (Quercus alba). The average age is 5.5 years."

Der 07. November 2016 ist ein besonderes Datum in der Geschichte der Box Destillerie. An diesem Tag erschien der erste whisky der späteren core range.
Der dálvve ist der signature malt, ein halb-torfiger whisky der zuletzt für fünf Jahre in bourbon casks reifte. dálvve ist ein Wort der uralten Sprache der Samen aus Nord Schweden. Es bedeutet Winter und soll den Wechsel der Jahreszeiten, die nördliche Lage der Destillerie und die Temperaturvariationen ausdrücken, die einen so profunden Einfluß auf die Reifung des whiskies haben.

Die Box Distillery liegt am Fluß Ångerman in Ådalen rund 100km nördlich von Sundsvall in Nordschweden. Die Quelle des Flusses liegt tief in den Bergen und der Fluß liefert eine schier unerschöpfliche Quelle für kristallklares Wasser, eiskalt und eine bestimmender Faktor wenn man ein reiches, charaktervolles Destillat schaffen will.
Die Temperatur dieses Wassers ist fast das ganze Jahr über nur knapp über dem Gefrierpunkt. Laut Box eine exclusive Resource, die eine effektivere Destillation als sonst irgendwo in der Welt möglich macht.
Whisky kann weltweit gemacht werden aber nur in Ådalen reift der whisky so weit nördlich, der 63 Breitengrad geht mitten durch das warehouse. Der Ort und die extremen Temperaturschwankungen beeinflussen die Reifung und verstärken den Austausch von Aromen zwischen whisky und Eichenfaß.

Recipe to The 2nd Step Collection 03

88 % of the ingoing whisky is peated.

67.3 % is 5.3 years old peated whisky from 200-litres 1st fill bourbon casks.
8.7 % is 5.51 years old peated whisky from 135-litres 1st fill bourbon casks.
4.8 % is 5.22 years old unpeated whisky from 85-litres medium toasted American virgin Oak.
4.9 % is 5.2 years old unpeated whisky finished for 25 months in 96-litre charred American oak.
2.4 % is 5.84 years old peated whisky finished for 25 months in 96-litres charred American oak.
7.3 % is 5.25 years old peated whisky finished for 25 months in 96-litres hard toasted American oak.
2.3 % is 5.34 years old peated whisky from 55-litres medium toasted Hungarian virgin oak.
2.4 % is 5.34 years old unpeated whisky from 55-litres medium toasted Hungarian virgin oak.

The 2nd Step Collection 03 is neither chill-filtered nor coloured.

Ingredients

Yeast: Fermentis Safwhisky M-1

Unpeated Malt: Pilsen Malt from Vikingmalt in Halmstad/Sweden.

Peated malt: From Castle Maltings in Belgium. Dried using Scottish peat to a phenol content of 31,39, 43 and 45 ppm.

Ingoing barley varieties: Tipple, Quench, Publican, Henley and Sebastian.

Process water: From the Bålsjön lake, filtered through sand and coal filters.

Cooling water: From the Ångerman river

Ingoing batches: 18B–27B, 56A–65A, 109A–113A, 124B, 135B–142B, 146A–164A, 173A–181B

Batch size: 1.2 tonnes of malt

Average fermenting time: 80 hours in stainless steel washbacks.

Distilled between 2nd of March 2011 and 8th of December 2011

First cut of the run

Unpeated recipe: 13 minutes (foreshots)
Peated recipe: 30 minutes (foreshots)

Second cut of the run

Unpeated recipe 67 % ABV (20°C)
Peated recipe: 60 % ABV (20°C)

Ingoing casks

The 200-litres Bourbon casks are made in Kentucky.
The 110- and 135-litres Bourbon casks are remade Bourbon barrels from Speyside Cooperage in Scotland.
The casks of American virgin oak are made of Kelvin Cooperage in USA.
The casks of Hungarian oak are made in Hungary.

The casks have been stored in a damp warehouse up until October 2014, reducing the alcohol strength. From October 2014 to August 2016 the casks were stored in a drier environment in Box warehouse No. 3.

On the 24th of February 2017 3 266 kg whisky with an average alcohol strength of 59.71 % was emptied into a vatting tank.

Alcohol level was adjusted to the predetermined level of 51.3% prior bottling.

Number of bottles: 8 291

We recommend letting The 2nd Step Collection 03 breathe for a short time in the glass before drinking. Feel free to add a few drops of water in order to enhance and bring the whisky’s aroma to life.

Short Facts

Alcohol content: 51.3 % ABV
Age: 5.2 years (average 5.5 years)
Phenol content: 0, 31, 39, 43 and 55 ppm. Average 38.6 ppm (malt)
Casks: 1st fill bourbon (76 %), American virgin oak (19 %) Hungarian virgin oak (5 %)
Number of bottles: 8 291
Bottle volume: 500 ml